Wat is een voorbeeld van een inconveniëntensysteem?

Een voorbeeld van een systeem waarmee bezwarende werkomstandigheden worden geïnventariseerd is een verdeling in drie categorieën. In de eerste categorie vallen de medewerkers die onder beheersbare omstandigheden het werk verrichten. Daaronder rekenen we de omstandigheden zoals die zich in een normale werksituatie voor kunnen doen. Daarbij kijken we naar fysiek belastende omstandigheden die extra inspanning vragen en/of milieubelastende werkomstandigheden die om reguliere veiligheidsmiddelen vragen (helm, schoenen, bril), omdat zij anders kunnen inwerken op de huid, zintuigen, ledematen etc.
De tweede categorie bestaat uit een toelage op het loon ter compensatie van minder beheersbare omstandigheden, zoals buitengewone fysiek belastende werkomstandigheden en/of buitengewone milieubelastende werkomstandigheden die om extra veiligheidsmiddelen vragen, die de uitvoering van het werk ernstig kunnen belemmeren zoals maskers, speciale handschoenen en schoeisel, drukpakken etc.
De derde categorie compenseert de medewerker voor het uitvoeren van onbeheersbare werkomstandigheden: feitelijk werkzaamheden die vanuit ARBO-overwegingen ongewenst, doch niet te voorkomen zijn. De werkgever doet er verstandig aan werknemers alleen tijdelijk in die omstandigheden te laten werken en alles in het werk te stellen dat voorkomt dat medewerkers aanspraak kunnen maken op deze toelage.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 247 vragen en antwoorden over Belonen & Beoordelen.