Wat is onregelmatigheidstoeslag (ORT)?

Een onregelmatigheidstoeslag geldt voor werk op onregelmatige arbeidstijden, zoals zaterdag, zon- en feestdagen of avond- en nachtdiensten. Ook de vroege ochtend (voor 06.00 uur) wordt als onregelmatige arbeidstijd beschouwd. Voor de onregelmatigheid van de gewerkte uren wordt een toeslag op het salaris betaald. Dit kan een vaste toeslag per maand zijn, maar ook een variabele toeslag afhankelijk van het aantal gewerkte uren 's avonds of in het weekend.
Een onregelmatigheidstoeslag is niet hetzelfde als een en overwerkvergoeding. Een onregelmatigheidstoeslag ontvangt de werknemer omdat deze op onregelmatige tijden werkt. Een overwerkvergoeding krijgt een werknemer omdat deze meer uren heeft gewerkt dan wat is afgesproken in het arbeidscontract.
Het recht op een onregelmatigheidstoeslag is vaak in de cao of de arbeidsovereenkomst opgenomen. Soms wordt op een andere manier een toeslag geregeld, bijvoorbeeld in het rooster waarin de werkgever de arbeidstijden vastlegt. Bij de betreffende arbeidstijd kan dan het toeslagpercentage vermeld staan. De hoogte van de toeslag kan variëren naar gelang het tijdstip waarop de werkzaamheden worden verricht. Een onregelmatigheidstoeslag is brutoloon waarop loonheffing en premies moeten worden ingehouden.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 247 vragen en antwoorden over Belonen & Beoordelen.