Welke variabelen van de arbeidsmarkt kunnen van invloed zijn op de hoogte van de salarissen?

De volgende acht variabelen bepalen de hoogte van de beloning:
  1. Sector en branche. Er zijn beloningsverschillen tussen de profit- en non-profitsector en binnen de profitsector tussen verschillende branches. Deze verschillen blijken niet conjunctuurgevoelig. De hoogste lonen worden betaald in de energiesector en de laagste lonen in de horeca.
  2. Organisatieomvang. Werknemers in kleine bedrijven verdienen gemiddeld minder dan in grote bedrijven. Hiervoor zijn een aantal verklaringen. Er zijn grote bedrijven in rijke sectoren en de anciënniteit ligt hoger bij grote bedrijven. Doordat de bedrijven vaak een grotere winstmarge bereiken, kunnen ze hogere lonen betalen.
  3. Winstcijfers. Binnen eenzelfde sector zal een bedrijf dat tweemaal meer winst maakt dan gemiddeld, lonen betalen die tot 6 procent hoger liggen.
  4. Regio. Er bestaan regionale beloningsverschillen. Deze beloningsverschillen zijn conjunctuurgevoelig en hebben te maken met arbeidstekorten in bepaalde beroepsgroepen in bepaalde regio’s.
  5. Geslacht. Het maakt (nog steeds) uit of je een man of vrouw bent. Zelfs bij gelijk opleidingsniveau en dezelfde beroeps- en sectorkeuze verdienen mannen tot 20% meer dan vrouwen. Dit verschil wordt onterecht gevonden en er zijn allerlei initiatieven (ook op Europees niveau) bestaan initiatieven om dit verschil op te heffen.
  6. Leeftijd. is gecorreleerd aan het salarisniveau. Leeftijd is van invloed op iemands ervaring en dus ook gerelateerd aan de toegevoegde waarde die iemand heeft voor een organisatie. Het is dus een logisch indirect verband. Een directe relatie tussen leeftijd en beloning is per wet verboden sinds 2004 (door de wet Gelijke behandeling op grond van leeftijd bij arbeid, beroep en beroepsonderwijs).
  7. Deeltijdwerk. Parttimers verdienen proportioneel minder dan fulltimers. Niet alleen in het vaste salariscomponent maar nog sterker in de variabele en secundaire arbeidsvoorwaarden.
  8. Werkloosheid. Tot vier jaar na werkloosheid ligt het loon van werknemers die voordien werkloos waren, lager dan bij vergelijkbare werknemers die niet werkloos zijn geweest.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 247 vragen en antwoorden over Belonen & Beoordelen.