Hoe hoog is de beslagvrije voet bij loonbeslag voor diverse inkomensgroepen?

Bij werknemers met een hoog inkomen gaat het om werknemers die vanwege de hoogte van hun inkomen geen recht hebben op toeslagen. Hun beslagvrije voet wordt vastgesteld op een vast bedrag per leefsituatie. De berekening wordt uitgevoerd op basis van gegevens uit de BRP. Daardoor gelden voor de beslagvrije voet voor deze groep de volgende maximumbedragen vanaf 1 januari 2022:
  • voor een alleenstaande: € 1.691,66;
  • voor een alleenstaande ouder: € 1.814,73;
  • voor gehuwden zonder kinderen: € 2.236,89;
  • voor gehuwden met een of meer kinderen: € 2.262,98.
De werknemers uit de inkomensgroep met een middeninkomen hebben recht op toeslagen. Maar hebben zij vanwege de hoogte van hun inkomen daar geen volledig recht op, dan wordt dit gecompenseerd met een evenredige ophoging binnen de beslagvrije voet, de zogenoemde compensatiekop. Hun beslagvrije voet is opgebouwd uit verschillende componenten en wordt berekend met een formule die in de wet staat. Alle beslagleggende partijen hebben een rekentool die deze berekening uitvoert.

In de derde groep gaat het om werknemers met een inkomen gelijk aan of lager dan de voor hen geldende bijstandsnorm. Voor deze groep is de beslagvrije voet 95% van het netto inkomen, inclusief vakantietoeslag. Deze werknemers hebben daardoor altijd 5% afloscapaciteit.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 247 vragen en antwoorden over Belonen & Beoordelen.