Wat is beter: belonen van competentieontwikkeling of belonen van ontwikkelingsinspanning?

Bij het belonen van competenties zijn ruwweg twee varianten te onderscheiden: belonen van de ontwikkelingsinspanning c.q. het nakomen van de gemaakte ontwikkelafspraken of beloning van het resultaat van die afspraken: de ontwikkeling zelf. Voordeel van de eerste variant is dat dit meer objectief vast te stellen is, maar daar staat tegenover dat een ontwikkelinspanning niet automatisch tot een competentieontwikkeling leidt.
Dat is dan ook het voordeel van de tweede variant: je beloont het resultaat en niet de inspanning. Al is het ontwikkelingsresultaat een stuk lastiger vast te stellen dan de inspanning; de voorkeur gaat echter uit naar het belonen van het resultaat. Pas dan levert de ontwikkeling daadwerkelijk iets op, waar een organisatie ook een tegenprestatie tegenover kan zetten.
Belonen van de ontwikkelingsinspanning of -afspraak wordt vaak gekoppeld aan het variabele salarisgedeelte (een bonus voor het nakomen van bepaalde afspraken). Beloning van ontwikkelingsresultaat wordt doorgaans verwerkt in het vaste salaris: een groei in de salarisschaal.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 167 vragen en antwoorden over Competentiemanagement.