Welke beloningsgrondslagen bestaan er?

De meest gebruikte beloningsgrondslag is ‘de stoel’ waarop iemand zit: de functie die iemand uitvoert. Door deze te waarderen ontstaat een indicatie van de relatieve zwaarte van een functie. Vaak bestaat er binnen een organisatie een salarissysteem, waarin functiezwaarten zijn afgezet tegen beloning. Door de functiezwaarte in dit schema te plaatsen, kan de beloning worden afgeleid.
Naast de functie/stoel, zien we binnen meer en meer organisaties ook behaalde prestaties of resultaten dienen als beloningsgrondslag. Hierbij gaat het dan vaak om variabele salarisonderdelen: bonussen die slechts worden uitbetaald wanneer een vooraf afgesproken prestatie is behaald.
Een derde beloningsgrondslag zijn iemands competenties. Organisaties die belonen op basis van competenties gaan ervan uit dat verschillen in (competentie)ontwikkeling tussen individuele medewerkers herleidbaar moeten zijn tot beloningsverschillen, om daarmee een eerlijke en rechtvaardige verdeling van de beloning tot stand te brengen.
In de praktijk bestaan vaak combinatievormen van verschillende beloningsgrondslagen.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 167 vragen en antwoorden over Competentiemanagement.