Wat zijn de stappen van persoonlijke (competentie)ontwikkeling?

Persoonlijke ontwikkeling bestaat uit een aantal stappen
  • De eerste stap is het bepalen welke competenties ontwikkeld moeten worden. Hiervoor kan gebruik gemaakt worden van feedback dat in de dagelijkse praktijk gegeven kan zijn, uitkomsten van een functionerings- of ontwikkelgesprek, een assessment center etc.
  • In het planningsgesprek worden afspraken gemaakt over te ontwikkelen competenties. Je spreekt met je leidinggevende af wat je precies gaat ontwikkelen en hoe je dat gaat doen.
  • Vervolgens moeten de gemaakte afspraken in de praktijk worden gebracht. Door middel van bijvoorbeeld coaching, begeleiding of eventueel een cursus.
  • Essentieel is het tussentijds verzamelen van feedback over de bereikte resultaten. Merkt je omgeving een verandering in je gedrag? Lukt het je bijvoorbeeld steeds beter om gestructureerd te werken?
  • Tot slot is het van belang de gemaakte afspraken te evalueren. Dit zal ook gebeuren in het beoordelingsgesprek. Ook zal er gekeken moeten worden of er zaken bijgesteld moeten worden.
De stappen zijn niet eindig. Na de evaluatie wordt telkens weer opnieuw begonnen. Hierdoor wordt het werken aan persoonlijke ontwikkeling geen eenmalige gebeurtenis, maar een continu proces.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 167 vragen en antwoorden over Competentiemanagement.