Waardoor ontstond er belangstelling voor competentiemanagement?

De belangstelling voor competentiemanagement heeft mede te maken met de toegenomen snelheid van veranderingen in de omgeving waarin organisaties opereren. Functies zijn daardoor minder stabiel geworden. Wanneer functiebeschrijvingen dienovereenkomstig moeten worden aangepast, dan gaat daar vaak veel tijd overheen. Vandaar dat men meer en meer op hoofdlijnen probeert te beschrijven welke activiteiten iemand moet uitvoeren.
Tegelijkertijd bestaan er vaak duidelijke verwachtingen over de wijze waarop betreffende activiteiten uitgevoerd moeten worden om succesvol te kunnen opereren. Het ligt voor de hand om personeelsmanagement derhalve niet uitsluitend te richten op functies maar tevens op de competenties van medewerkers.
Mede op grond hiervan proberen organisaties steeds vaker nieuw personeel aan te trekken voor een loopbaan in plaats van voor een concrete functie. Dat betekent dat selecteurs naar andere aspecten moeten kijken dan die welke concreet van een functie kunnen worden afgeleid. Competenties zijn hierbij goed bruikbaar.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 167 vragen en antwoorden over Competentiemanagement.