Welke instrumenten/methodes om competentieprofielen op te stellen zijn beschikbaar?

Er bestaan verschillende methodes om competentieprofielen op te stellen. Hieronder volgen enkele veelgebruikte voorbeelden:

Het Berenschot-Competentiespel
Een instrument dat je kan helpen om op een leuke, interactieve manier competentieprofielen te maken is een competentiespel. Het is een unieke manier om snel de discussie over gewenst gedrag op gang te krijgen en mensen te betrekken bij het onderwerp. De uitkomst van een dergelijk spel geeft heel veel basismateriaal om een competentieprofiel op te kunnen stellen.

Groepsinterviews of Workshops

Een effectieve methode om competentieprofielen op te stellen en gedragsvoorbeelden te verzamelen is de workshop met verschillende succesvolle functiehouders die voorbeelden kunnen geven van welk gedrag zij laten zien. Door de discussie ontstaat een gezamenlijk beeld en op die manier wordt bij de deelnemers een gezamenlijk referentiekader gecreëerd.

Top Down methode
Een manager en/of P&O stelt op basis van de functiebeschrijving en zijn ervaring met de functie het competentieprofiel van een functie op. Hier worden de betreffende functiehouders niet bij betrokken.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 167 vragen en antwoorden over Competentiemanagement.