Wat zijn de financiële risico's van financiële participatie?

Winstdeling kent geen financieel risico, tenzij het basisloon voor een deel bestaat uit de winstuitkering.
Opties kunnen waardeloos aflopen. Dit brengt risico's wanneer het loon uit opties bestaat, maar is daarnaast fiscaal ongunstig. Belasting dient te worden betaald bij uitoefening en men betaalt dan ook belasting over de behaalde waardestijging. Vroeger waren opties populairder en kon men bij toekenning al belasting betalen en dus volledig profiteren van de waardestijging. Opties waren destijds alleen ongunstig wanneer de waardestijging lager was dan waarover belasting was betaald. Deze in feite te veel betaalde belasting kan men trouwens niet terugvorderen bij de belastingdienst.
Converteerbare personeelsobligaties kennen in principe alleen risico wanneer het bedrijf failliet gaat.
Wat betreft aandelen en certificaten: het aandeel kan bij slechte bedrijfsresultaten dalen in waarde. In slechte jaren zal veelal de dividenduitkering ook minimaal zijn of zelfs achterwege blijven. In het ergste geval gaat een onderneming failliet en zullen de aandelen weinig of zelfs niets meer waard zijn. Ook voor het investeren in aandelen of certificaten van de eigen onderneming moet men rekening houden met de risico’s en zoals voor alle beleggingsvormen geldt, moet men geen geld investeren dat men eigenlijk niet kan missen en nodig heeft voor de primaire levensbehoeften. Ondernemingen kunnen hun werknemers hiertegen beschermen door staffels of maximumbedragen vast te leggen in de regeling.
Voordeel is echter wel dat het voor een werknemeraandeelhouder veelal beter in te schatten hoe het met zijn/haar onderneming gaat en kan hij/zij direct en indirect op een positieve manier bijdragen aan het succes van de onderneming en dus ook stijging van de aandelen. Dit in tegenstelling tot een onderneming op de beurs, waar men niet of nauwelijks invloed op de resultaten kan uitoefenen als aandeelhouder.
 
 
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 87 vragen en antwoorden over Financiële medewerkersparticipatie.