Hoe groot is de rol van de fiscus bij financiële participatie?

Als een werknemer de werkelijke waarde betaalt voor aandelen, certificaten, opties of obligaties, dan is dat fiscaal gezien neutraal. De fiscus speelt in dat geval geen rol van betekenis.
Het wordt anders zodra aandelen, certificaten, opties of obligaties gratis of met korting worden verstrekt. De hoogte van het betreffende bedrag wordt door de belastingdienst als loon aangemerkt en als zodanig belast. In dat geval is het belangrijk overeenstemming te bereiken met de fiscus over wat korting is.
De waarde van BV-aandelen wordt jaarlijks of periodiek vastgesteld aan de hand van een formule. Als werknemers aandelen kunnen kopen, dient de belastingdienst in te stemmen met de gebruikte waarderingsformule. Op die manier kan worden voorkomen dat de fiscus later bepaalt dat aandelen voor een te lage prijs - dus met korting - aan werknemers zijn verkocht om vervolgens een naheffing op te leggen.
Bij converteerbare personeelsobligaties gebruikt de fiscus eveneens een waarderingsformule om de waarde te bepalen. In beide gevallen gaat het om een forfaitaire waardering van de uiteindelijk opbrengst, ten behoeve van belastingheffing.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 87 vragen en antwoorden over Financiële medewerkersparticipatie.