Wat is de rol van de ondernemingsraad bij medewerkersparticipatie?

Op grond van de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) geldt dat voor winstdelingsregelingen instemming vereist is van de ondernemingsraad. Hiermee worden regelingen bedoeld die niet onder een CAO vallen.
Diezelfde wet bepaalt dat de ondernemer de OR om advies moet vragen in het geval van overdracht van (een deel van de) zeggenschap over de onderneming. Dit speelt bij de overdracht van aandelen; hoewel er strikt genomen pas sprake is van zeggenschap wanneer het gaat om een meerderheid van de aandelen.
De OR kan ook een rol spelen op grond van het initiatiefrecht dat gelegenheid biedt tot het doen van voorstellen en het kenbaar maken van standpunten. Er zijn gevallen bekend waarin de OR door onderhandelen de geplande participatieregeling voor de top van het bedrijf toegankelijk wist te maken voor de hele organisatie. Een actieve opstelling kan doorslaggevend zijn.
Uit praktische overwegingen is het niet meer dan verstandig om de OR al vroeg in het overleg te betrekken, ook al hoeft dat formeel niet. Dit voorkomt onbegrip en getouwtrek over de invulling van regelingen wanneer de OR later voor een voldongen feit wordt geplaatst. Participatie is 'deelnemen' en om dat te bewerkstelligen is overleg tussen de betrokken partijen vanaf het allereerste begin noodzakelijk.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 87 vragen en antwoorden over Financiële medewerkersparticipatie.