Komt de op de beurs bepaalde aandelenprijs overeen met de prijs van medewerkersaandelen?

In principe wel, maar er kunnen redenen zijn om de beurskoers los te koppelen van de waarde van medewerkersaandelen, zoals:
  • de invloed van medewerkersaandelen op de markt beperken. Transacties met medewerkersaandelen kunnen de beurskoers beïnvloeden. Als er weinig in een aandeel wordt gehandeld, kunnen transacties van medewerkersaandelen veel invloed hebben op de beurskoers. Vaak zijn er restricties opgelegd aan medewerkers in het handelen met aandelen. Medewerkers mogen hun aandelen bijvoorbeeld alleen verhandelen gedurende een vastgestelde handelsperiode, veelal kort na publicatie van de (half)jaarresultaten. Bij verkoop van een groot deel van het werknemersbelang wordt veelal getracht één kopende partij te vinden die het aandelenpakket in één keer over kan nemen. De beurs wordt niet overspoeld met medewerkersaandelen en een inzakkende beurskoers kan worden voorkomen.
  • het blokkeren van medewerkersaandelen. Werknemers kunnen verplicht worden de aandelen voor een bepaalde tijd te blokkeren. Dit voorkomt te veel handel in werknemersaandelen en maakt aandelen ook incouranter en dus moeilijker verhandelbaar. Deze blokkering kan een lagere prijs rechtvaardigen.
Indien voor medewerkers een andere prijs van aandelen geldt, dient dit wel met de fiscus te worden afgestemd om onduidelijkheden en bijvoorbeeld naheffingen te voorkomen.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 87 vragen en antwoorden over Financiële medewerkersparticipatie.