Hoe kan een oproepcontract worden beëindigd?

Een oproepcontract of nulurencontract of een min-maxcontract is een arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht, en dit is ook een arbeidsovereenkomst. In de praktijk wordt de oproepkracht vaak niet meer opgeroepen. Wanneer de werkgever besluit een oproepkracht niet meer op te roepen, blijft de arbeidsovereenkomst echter bestaan. De werkgever loopt dan het risico dat hij de arbeidskracht weer te werk moet stellen. Een werknemer kan bijvoorbeeld vorderen dat hij te werk wordt gesteld voor het gemiddeld aantal uren dat hij werkte voordat hij niet meer werd opgeroepen. Ook loopt de werkgever het risico het loon moet worden doorbetaald op grond van artikel 7:628 BW of artikel 7:629 BW.
Om deze risico’s te voorkomen, is een rechtsgeldig einde van de oproepovereenkomst nodig. Hiervoor gelden dezelfde regels als voor het einde van de arbeidsovereenkomst. Dus de overeenkomst eindigt na het verstrijken van de duur waarvoor de arbeidsovereenkomst is aangegaan. Bij een tijdelijk contract van zes maanden of langer moet er tijdig worden aangezegd.
Daarnaast kan de overeenkomst eindigen door:
  • Proeftijdontslag (let op; in arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd van zes maanden of korter kan geen geldige proeftijd worden opgenomen);
  • Tussentijdse opzegging (met instemming van de werknemer of toestemming van UWV);
  • Ontslag op staande voet;
  • Ontbinding door de kantonrechter;
  • Beëindiging met wederzijds goedvinden.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 234 vragen en antwoorden over Flexibele arbeidsrelaties.