Staat het afgeven van een werkgeversverklaring gelijk aan een vast arbeidscontract?

Werkgevers krijgen soms het verzoek van een werknemers met een tijdelijke arbeidscontract om een werkgeversverklaring te ondertekenen. Werkgevers die niet geheel tevreden zijn over het functioneren van de werknemer, twijfelen of een handtekening niet meer betekent dan dat de werknemer een huis kan huren of kopen. In een werkgeversverklaring worden de inkomsten toegelicht van een werknemer. Het geeft de hypotheekverstrekker meer inzicht in de financiële positie van de werknemer.
De werkgeversverklaring is juridisch gezien echter geen bindend document. De werknemer kan zich niet beroepen op basis van deze verklaring, dat hij recht heeft op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. De werkgeversverklaring wordt namelijk voor een ander extern doel verstrekt. De werknemer kan zich niet op het standpunt stellen dat er op basis van deze verklaring bijvoorbeeld recht op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd is ontstaan. Een dergelijke verklaring is in feite niet meer dan een intentieverklaring.
Voor de zekerheid kan de werkgever een aparte bericht sturen aan de werknemer. Hierin wordt vermeld dat het ondertekenen van een werkgeversverklaring geheel los staat van de beslissing om de arbeidsovereenkomst te verlengen of omzetten naar een vast dienstverband. Op die manier wordt mogelijk onduidelijkheden voorkomen en worden er geen verwachtingen gewekt bij de werknemer.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 234 vragen en antwoorden over Flexibele arbeidsrelaties.