Wat zijn alternatieven voor nul-urencontracten?

De Wet werk & zekerheid wil onder meer een einde maken aan de nul-urencontracten. Dit zijn een aantal alternatieven:
  1. Maak van oproepkrachten zzp'ers. De zzp-er is zelf verantwoordelijk voor de belastingen en de administratie. Bovendien mag er geen ‘arbeidsrelatie’ ontstaan. De zzp-er moet beschikken over een VAR, en bij voorkeur over meerdere opdrachtgevers. Zij zijn dus niet allemaal altijd beschikbaar.
  2. Leen uitzendkrachten in. U kunt uitzendkrachten inzetten als oproepkracht, maar dit is vaak een dure oplossing. U zult ook steeds mensen in moeten huren op het juiste niveau, met hogere kosten als gevolg. Bovendien biedt deze aanpak geen zekerheid over welke persoon op komt dagen. Vaak nieuwe uitzendkrachten betekent veel inwerken.
  3. Introduceer het min-maxcontract. U geeft uw oproepkrachten hiermee de garantie op een minimaal, en maximaal, aantal uren. Het maximaal aantal uren moet het dubbele zijn van het minimaal aantal uren. Blijkt de medewerkers meer uren maken dan het maximale aantal, dan moeten het aantal minimale uren ook omhoog, waardoor een laag urencontract stapsgewijs uitgroeien tot een aanzienlijk contract.
  4. Creëer een interne flexibele arbeidspool met het jaarurencontract. De oproepkrachten werken dan in een jaar een bepaald aantal uren, in specifiek omschreven werkzaamheden en locaties. Deze pool kunt u delen met zuster- of dochterbedrijven. In dit model blijven dezelfde oproepkrachten beschikbaar, wat goed is voor de loyaliteit, continuïteit en samenwerking. U hoeft mensen ook niet steeds opnieuw in te werken.
Een 0-urencontract is in feite alleen geschikt als het aantal uren dat de medewerker nodig is nog onbekend is. Leg de uitsluiting van loonplicht en de afgesproken oproepuren van te voren goed vast.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 234 vragen en antwoorden over Flexibele arbeidsrelaties.