Mag aan een gepensioneerde oud-werknemers een tijdelijk contract worden aangeboden?

Ja, dat mag. Normaal gesproken mag een werknemer die eerst in vaste dienst was geen tijdelijk contract worden aangeboden, uitzonderingen daargelaten, maar dat geldt niet voor medewerkers die inmiddels de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt.
Daar komt bij dat de ketenregel ruimer is voor AOW-gerechtigde werknemers. De ketenregel betekent dat een werknemer maximaal drie tijdelijke contracten in een periode van maximaal drie jaar mag hebben. Daarna is automatisch sprake van een vast contract. Maar AOW-gerechtigde medewerkers mogen maximaal zes tijdelijke contracten in maximaal vier jaar tijd aangeboden krijgen.
Ook hoeft het loon tijdens ziekte geen 2 jaar, maar slechts 13 weken te worden doorbetaald en gelden voor zowel de werkgever als voor de werknemer veel minder strenge re-integratieverplichtingen. Sociale premies hoeven voor AOW-werknemers niet te worden ingehouden, alleen loonbelasting, het nettoloon is dus hoger. Bovendien hoeft bij beëindiging van het dienstverband geen transitievergoeding te worden betaald en is de opzegtermijn –voor de werknemer en voor de werkgever – slechts één maand.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 234 vragen en antwoorden over Flexibele arbeidsrelaties.