Hoe bouwt een uitzendkracht vakantiedagen en -rechten op (ABU-cao)?

Een uitzendkracht bouwt vakantiedagen op over het verdiende loon; bij een volledige werkweek heeft deze na een heel jaar recht op tenminste 4 maal de overeengekomen arbeidsduur per week. Bij een parttime werkweek of een gedeeltelijke jaarperiode word naar evenredigheid opgebouwd. Deze dagen kunnen worden opgenomen als betaalde vakantie of worden uitbetaald bij het einde van de arbeidsovereenkomst. Voor de vakantierechten geldt het volgende:
  • Fase A met uitzendbeding - reserveringen
Uitzendkrachten met een overeenkomst met uitzendbeding in fase A worden doorbetaald op algemeen erkende vrije dagen, als hij normaal gesproken op deze dag(en) zou hebben gewerkt. Hiervoor worden reserveringen over het loon opgebouwd. Deze reserveringen kunnen in bepaalde gevallen ook worden aangewend voor buitengewoon verlof. Als de uitzendkracht geen vakantiedagen heeft opgenomen dan wordt het het saldo van de reserveringen uitbetaald. Dit gebeurt een keer per jaar, in de eerste week van juni, tenzij anders overeengekomen.
  • Fase A zonder uitzendbeding of fase B of C
Voor overeenkomsten in fase A zonder uitzendbeding en overeenkomsten in fase B en C zijn de reserveringen niet van toepassing. De uitzendkracht heeft in deze fases recht op doorbetaling van het loon op feestdagen en vrije dagen, zonder dat daar reserveringen over worden opgebouwd.

Dagen die worden opgenomen voor kort verzuim of buitengewoon verzuim gaan niet af van de opgebouwde vakantiedagen. Er is sprake van kort verzuim of buitengewoon verlof in het geval van bijvoorbeeld een tandartsbezoek, of bijzondere familieomstandigheden. De uitzendkracht is verplicht om het uitzendbureau hiervan minstens één dag van te voren op de hoogte te stellen (indien dat mogelijk is).
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 234 vragen en antwoorden over Flexibele arbeidsrelaties.