Welke vorm heeft een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd voor een vakantiekracht?

Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd biedt de keuze uit twee varianten:
  1. Contract met een gegarandeerd aantal uren. Neem een definitieve einddatum in het contract op. Houd er rekening mee dat de vakantiekracht met dit arbeidscontract recht heeft op doorbetaling van het loon bij ziekte voor het gegarandeerd aantal uren. Ook als u de vakantiekracht in de praktijk minder uren laat werken dan het contract aangeeft, heeft werknemer recht op doorbetaling van het gegarandeerd aantal uren.
  2. 0-urencontract. Bij deze arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht is de werknemer verplicht aan uw oproep gehoor te geven. Het loon wordt berekend aan de hand van het aantal gewerkte uren. Dit laatste mag -tenzij de cao anders bepaalt- alleen voor het eerste half jaar worden afgesproken. Dit contract is daarmee uitermate geschikt voor het inhuren van tijdelijke (vakantie)krachten. De arbeidskracht:
  • Heeft altijd recht op drie uur uitbetaling loon;
  • Heeft bij ziekte recht op loondoorbetaling over de al ingeroosterde uren;
  • Kan een beroep doen op het rechtsvermoeden van de arbeidsomvang, als hij drie maanden volgens een rooster en een vast aantal uren heeft gewerkt. De wet regelt dat als een arbeidsovereenkomst ten minste drie maanden heeft geduurd, de bedongen arbeid in enige maand wordt vermoed een omvang te hebben die gelijk is aan de gemiddelde omvang van de arbeid per maand in de drie voorafgaande maanden.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 234 vragen en antwoorden over Flexibele arbeidsrelaties.