Waar staat S.M.A.R.T. voor?

Het SMART-principe biedt uitkomst bij het helder formuleren van doelstellingen. SMART staat voor: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijd.
  • Specifiek - Een afspraak mag maar voor één uitleg vatbaar zijn. De omschrijving is zodanig dat zowel de leidinggevende als de medewerker exact weten wat zij hebben afgesproken. Als de leidinggevende vertrekt, ziet zijn opvolger in één opslag de bedoeling.
  • Meetbaar - Meten is weten. Om vast te stellen of een afspraak is nagekomen, is het noodzakelijk dat deze in meetbare termen omschreven is. In de praktijk is dit voor gedrags- en houdingsaspecten lang niet altijd even makkelijk. Want wat doet of laat een medewerker die klantgerichter of flexibel is? Leidinggevende en medewerkers denken vooraf na wat er onder competenties als  stressbestendig, accurater, organisatie sensitiviteit, communicatief vaardig, plannen, representatief, collegialiteit, et cetera op gedragsniveau wordt verstaan. In hoofdstuk 2, Het selectiegesprek,  meer over het operationaliseren van competenties.
  • Acceptabel - Zowel de leidinggevende als de medewerker vinden de afspraak acceptabel. Ook hier geldt dat het Effect van een doelstelling het resultaat is van de Kwaliteit en de Acceptatie.
  • Realistisch - De overtuiging dat de gemaakte afspraak in tijd, geld, middelen en uren haalbaar is, dient bij de leidinggevende en de medewerker aanwezig te zijn.
  • Tijd - In een doelstelling is een datum afgesproken waarop de doelstelling gerealiseerd dient te zijn. Om de voortgang te bewaken is het belangrijk tussentijds ijkmomenten af te spreken. 
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 158 vragen en antwoorden over HR-gesprekken.