Is het raadzaam eerst iets over de functie te vertellen en dan pas de sollicitant aan het woord te laten?

Pas nadat de selecteur zich een beeld heeft gevormd of de kandidaat aan de gestelde criteria voldoet, wordt op de functie ingegaan. Om te voorkomen dat de kandidaat de selecteur stroop om de mond smeert, is de volgorde 'eerst de sollicitant, dan de functie' een belangrijk aandachtspunt. Als de kandidaat te horen krijgt wat de functie exact inhoudt en over welke eigenschappen hij moet beschikken, laten de antwoorden zich raden. Om dat te voorkomen kan de selecteur ook nog de 'over de schouder heen kijk techniek' toepassen. 
Selecteurs kunnen (veel) vertellen over de organisatie en de functie maar het is waardevoller als zij hier de sollicitant over bevragen. Met de antwoorden op de onderstaande vragen kan de selecteur toetsen of de sollicitant zich heeft voorbereid:
  • wat weet u over onze organisatie en wat wilt u nog weten?
  • wat weet u over de functie en heeft u hier nog vragen over?;
Maar de antwoorden leveren meer op. De selecteur kan zich een beeld vormen over de persoon van de sollicitant en zijn motivatie. Over welke markt-/organisatieontwikkelingen wil hij meer weten? Welke aspecten van de functie spreken aan en wat is hiervan de reden?
Stelt deze alleen maar vragen over werktijden, auto van de zaak en salaris en geen vragen over de functie, markten, collega’s, dan moet de selecteur zich afvragen of dit wel de juiste kandidaat is.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 158 vragen en antwoorden over HR-gesprekken.