Wat maakt e-HRM bijzonder?

E-HRM is bijzonder vanwege een aantal factoren:
  • Groot bereik - In tegenstelling tot bijvoorbeeld ERP-systemen raakt HR-technologie iedereen in de organisatie en vaak ook partijen daarbuiten zoals uitzendbureaus, externe sollicitanten, en opleidingsinstituten. e-HRM heeft qua nut en gebruik een enorm bereik. Dan moet je ook met iedereen rekening houden en de belangen zijn erg verschillend.
  • Verplicht versus vrijwillig - e-HRM is vaak noodzakelijk en het gebruik van de software is niet altijd vrijwillig. Daarmee onderscheidt het zich van bijvoorbeeld Facebook, Whatsapp of andere technologische toepassingen. Er moeten salarissen worden betaald en dus gegevens worden geadministreerd. Mensen worden ziek en willen opleidingen volgen. Daar horen allerlei taken bij die de medewerker digitaal zelf dient af te handelen.
  • Samenhang ICT en HR - HR-professionals hebben niet altijd affiniteit met technologie. ICT-ers hebben niet altijd goed zicht op HR-processen. Uit onderzoek van Dave Ulrich (2017) blijkt dat competenties op het gebied van technologie van HR mensen het op 2 na laagst scoren van de 9 competenties uit zijn model. Terwijl het wél de op 2 na belangrijkste competentie wordt gevonden die we nodig hebben om goede business resultaten te leveren. Het is belangrijk dat er in HRM-opleidingen meer aandacht komt voor het vak HR-technologie. In eHRM-projecten is het zaak dat ICT-architecten en HR-professionals nauw met elkaar samenwerken.
  • E-HRM heeft veel implicaties - e-HRM kan een middel zijn om de HR-afdeling zo om te vormen dat zij een bijdrage kan leveren aan de strategische langetermijndoelstellingen van de organisatie. eHRM heeft daarmee impact op de hele organisatie. eHRM dient daarom in samenhang met het organisatiebeleid en andere veranderprojecten ontworpen te worden.
  • Gevoelige personeelsinformatie - Een e-HRM-systeem ondersteunt in het opslaan, bewerken en analyseren van gevoelige personeelsinformatie. Medewerkers kunnen zich geschonden voelen in hun privacy en kunnen zich oneerlijk behandeld voelen. Dit kan verreikende juridische gevolgen hebben. Privacy en beveiliging zijn belangrijke onderwerpen in een e-HRM-project. In 2018 treedt ook de nieuwe AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). Het is belangrijk om deze onderwerpen goed te bespreken met de leverancier(s) van de HR-software.
  • Afhankelijkheid leveranciers en systemen - Systemen hebben altijd beperkingen. Zo kan integratie met bestaande systemen lastig zijn of matchen standaard modules niet altijd met de specifieke wensen van een organisatie. Met e-HRM is het de uitdaging om tot een goede match te komen tussen HR (doelstellingen en processen) en de mogelijkheden van, veelal standaard, software.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 111 vragen en antwoorden over HRM & technologie (e-HRM).