Wat is de impact van ‘Internet of things’ op HR?

Medewerkers dragen allerlei apparaten bij zich die verbonden zijn met het internet. Het is mogelijk werknemers te volgen, te waarschuwen of hun werkomstandigheden te verbeteren. HR-professionals zullen dus moeten nadenken over privacy en beveiliging. Hoe ga je om met door het bedrijf verstrekte apparaten aan werknemers die gegevens met internet automatisch uitwisselen. Of privé-apparaten die voor het werk gebruikt worden en gegevens uitwisselen met andere apparaten buiten de organisatie en met derden.
De ontwikkelingen zullen elkaar snel blijven opvolgen. Prestaties in het verleden zijn geen garantie meer voor de toekomst. Aanpassingsvermogen is een belangrijke competentie geworden Leren, ontleren en herleren zijn eigenschappen om snel in te kunnen blijven spelen op alle ontwrichtende ontwikkelingen.
Zo denkt een bandenfabriek na over wat ze met de data kunnen doen die terugkomt van de sensoren uit de banden. Nieuwe omzetstromen, nieuwe businessmodellen zijn mogelijk en daarmee zijn ook nieuwe competenties en functies nodig. Analyse, creativiteit, innovatie worden heel belangrijk. Het is misschien ook verstandig te investeren in data-analisten en data-managers. HR zal strategisch moeten meedenken met de business over bijvoorbeeld welke functies en competenties nodig zijn en hoe dit in te vullen.
Bron: ADP
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 111 vragen en antwoorden over HRM & technologie (e-HRM).