Wat zijn de toepassingsmogelijkheden op het gebied van ‘Machine Learning’?

Machineleren is een aandachtsgebied binnen kunstmatige intelligentie. Deze techniek kan ook worden toegepast binnen het HRM-domein. Er zijn ontelbare (combinatie van) gegevens die door de mens moeilijk zijn te achterhalen. Bij machineleren worden grote hoeveelheden data geanalyseerd door de techniek waardoor automatisch bepaalde voorspellingen kunnen worden gegenereerd.

Een voorbeeld binnen recruitment: Bedrijf ontvangen jaarlijks vele cv's voor elke vacature. Van al deze vacatures wordt data verzameld, bijvoorbeeld wie de vacature waar gezien heeft en of dat tot een aanname heeft geleid. Uit die data zijn interessante patronen te halen. De software kan ontdekken welke vacaturesites resulteren in de meeste aannames. Welke interviewer het best is in het identificeren van het juiste talent. Welk social media gebruik leidt tot de meest succesvolle werknemer. De mogelijkheden zijn eindeloos, vooral als je combinaties van individuele factoren en patronen meeneemt in de berekeningen.

Andere voorbeelden:
  • Bepaalde antwoorden op medewerkerstevredenheidsonderzoeken kunnen leiden tot voorspellingen over het verloop van personeel;
  • Hitachi werkt aan een technologie (op basis van kunstmatige intelligentie) om het werk beter te verdelen onder de medewerkers. Het bedrijf zegt de efficiëntie met 8 procent te kunnen verbeteren. Het systeem maakt gebruik van allerlei data, ook het weer, en verdeelt dan de taken onder de beschikbare werknemers. Werkverdelingssystemen werken normaal gesproken op voorgeprogrammeerde instructies. Dit systeem neemt ook fluctuaties mee en gaat daar steeds slimmer mee om (bron: PWNet, februari 2017).
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 111 vragen en antwoorden over HRM & technologie (e-HRM).