Wat zijn voorbeelden van blockchain-toepassingen voor HRM?

Binnen HR is het belangrijk de identiteit van een werknemer vast te kunnen stellen en te kunnen bewaken. Binnen een blockchain hoeft dit maar één keer gedaan te worden. Via een zogenaamde public key, private key en digital signature kun je deelnemen aan transacties binnen en tussen bedrijven.
 
Een ander voorbeeld is opleidingsinformatie waarbij de aanbieder van opleidingen nog slechts op één plaats gegevens hoeft bij te houden en de afnemer met een eigen portal en workflow kan zoeken en boeken.
 
Een HR-afdeling heeft tot slot te maken met het opstellen, distribueren en bewaken van contracten. Dit is eenvoudig, met zogenoemde ‘smart contracts’ te realiseren. Immers, ook een arbeidscontract bestaat feitelijk uit een aantal ‘If This Then That-statements’ (IFTTT). Binnen blockchain zijn er geen beperkingen aan de vorm of voorwaarden van een contract. Alles wat in een algoritme te brengen is, is te organiseren via een blockchain. Tussenpersonen (bijvoorbeeld een payrollorganisatie) worden voor het uitvoeren van transacties overbodig.

Bron: Paul Bessems
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 111 vragen en antwoorden over HRM & technologie (e-HRM).