Verdwijnen er banen door e-HRM?

In een organisatie kan er weerstand en onzekerheid over de toekomst ontstaan op het moment dat e-HRM wordt geïmplementeerd. Vooral HRM-ers zijn bang dat hun functie zal verdwijnen. Dit idee wordt vaak versterkt als de nadruk ligt op kostenbesparing. Maar uiteindelijk hoeven er geen mensen weg als gevolg van de digitalisering van HRM-processen. Er verdwijnen of verschuiven taken en functies maar e-HRM schept ook weer mogelijkheden voor nieuwe functies of rollen zoals die van e-HRM adviseur of e-HRM applicatiemanager.

Medewerkers personeels- en salarisadministratie die voorheen veel tijd besteedden aan administratieve taken kunnen een andere rol krijgen met meer tijd voor advies en begeleiding aan leidinggevenden, bijvoorbeeld over arbeidsvoorwaarden.

E-HRM geeft HRM’ers dus extra mogelijkheden in handen om het verschil te maken op een hoger niveau. Doordat veel standaard-administratieve werkzaamheden worden gedigitaliseerd komt ook de kern van HRM, namelijk de factor mens en de bijdrage die HRM levert aan de business, weer meer centraal te staan. Er zullen altijd zaken overblijven die de technologie niet over kan nemen.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 111 vragen en antwoorden over HRM & technologie (e-HRM).