Kan een dga het in eigen beheer verzekerde pensioen volledig afkopen zonder gevolgen voor de fiscale behandeling van het loonstamrecht?

Stel: een dga wil het opgebouwde pensioen van de dga volledig in eigen beheer verzekerd is afkopen met toepassing van afkoopkorting en de bv heeft naast de pensioenverplichting ook nog een loonstamrechtverplichting. De middelen van de bv blijken niet toereikend om zowel aan de pensioen- als aan de loonstamrechtverplichting te voldoen (onderdekking).
Afkoop is dan niet volledig mogelijk, in dit afkoopscenario ontstaan er wél fiscale gevolgen voor het loonstamrecht. Er is in zo’n situatie feitelijk sprake van afkoop dan wel prijsgeven van een deel van het loonstamrecht, met gevolg dat de waarde in het economisch verkeer van het loonstamrecht direct in de heffing betrokken wordt. Van dit fiscale gevolg zou geen sprake zijn geweest indien de beschikbare middelen van de bv evenredig zouden zijn verdeeld over de verplichtingen uit het pensioen en loonstamrecht. Daarbij zij overigens wel opgemerkt dat gedeeltelijke afkoop van een in eigen beheer verzekerde pensioenaanspraak niet mogelijk is. Gelet echter op het feit dat de afkoop niet berekend wordt over de waarde in het economisch verkeer, maar over de fiscale balanswaarde, dan kan afkoop gewoon mogelijk zijn zonder dat dit fiscale gevolgen heeft voor de verplichting van het loonstamrecht.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 284 vragen en antwoorden over Pensioenen & lijfrentes.