Waar hangt de keuze voor een dga-pensioen vanaf?

Het maken van de keuze is niet alleen een rekensom. De keuze is voor elke ondernemer heel persoonlijk en afhankelijk van onder andere:
  1. De financiële positie van de bv - Zijn er voldoende liquiditeiten om de belasting direct te voldoen? Zijn er in de toekomst voldoende liquiditeiten om het toegezegde pensioen uit te keren? 
  2. De hoogte van het opgebouwde pensioen in eigen beheer - Hoeveel belasting moet de dga betalen over de toegezegde uitkeringen (op basis van huidige regelgeving) ten opzichte van afkoop nu?
  3. De hoogte van andere oudedagsvoorzieningen - Wat is de hoogte van het totaal belastbaar inkomen na pensionering? Welke mogelijkheden heeft de dga nog om te schuiven met de verschillende componenten?
  4. De hoogte van het gewenste inkomen na pensionering - Wat heeft de dga aan inkomen nodig om dezelfde levensstandaard te handhaven? Wat zijn de gevolgen van de pensioenuitkering voor de eigen bijdrage in de zorg?
  5. De lasten na pensionering (bijvoorbeeld van de hypotheek) - Is het verstandig om met het afkoopbedrag de hypotheek af te lossen? Hoe ontwikkelen de lasten zich na pensionering?
  6. Aandeelhouderschap - Zijn de aandelen nog in dezelfde verhouding aanwezig als op het moment van toezegging van het pensioen? Worden de aandelen gehouden door diegene aan wie het pensioen is toegezegd? Zo nee, denk aan schenkingsaspecten.
  7. Het van toepassing zijnde huwelijkse goederenregime - Zijn er huwelijkse voorwaarden? Dan is het noodzakelijk om de partner (voorwaardelijk) te compenseren. Let op schenkingsaspecten.
  8. Lopende verzekeringen - Welke (overlijdens)risico's in verband met pensioen zijn verzekerd? Is het wenselijk deze op andere wijze vorm te geven? Denk aan overlijdensrisicoverzekering in privé, in relatie tot eventuele erfbelasting.
  9. De hoogte van het gewenst inkomen na overlijden - Kan de partner van de dga na zijn overlijden de gewenste levensstandaard behouden? 
  10. De oudedagsvoorzieningen van de partner - Heeft de partner wellicht al voldoende inkomen na pensionering voor het gezinsinkomen?
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 284 vragen en antwoorden over Pensioenen & lijfrentes.