Kan de dga het resterende deel van de ODV bij liquidatie van de BV prijsgeven zonder heffing van loon- en inkomstenbelasting?

Bij onderdekking zijn de middelen van de BV niet toereikend voor volledige dekking van de ODV. De dga en de bv willen de ODV afwikkelen door de aanwezige bezittingen van de bv af te storten bij bijvoorbeeld een verzekeraar of bank ter verkrijging van een lijfrente, waarna de vennootschap geliquideerd zal worden. De volledige ODV kan echter niet volledig worden aangewend ter verkrijging van een lijfrente, vanwege genoemde situatie van onderdekking. Toch is het volgens de Belastingdienst onder voorwaarden mogelijk om op een moment dat de dga de AOW-leeftijd bereikt de aanwezige bezittingen van de bv te gebruiken voor bijvoorbeeld een lijfrente, de bv te liquideren en het resterende deel van de ODV prijs te geven zonder heffing van loon- en inkomstenbelasting. Er moet dan wel aan een drietal voorwaarden voldaan zijn, wil dit prijsgeven zonder fiscale gevolgen zijn:
  1. Onderdekking bij de bvis het gevolg van gewone ondernemingshandelingen en niet veroorzaakt door andere factoren als bijvoorbeeld dividenduitkeringen;
  2. Aanwezige bezittingen van de bv worden aangewend ter verkrijging van de lijfrente;
  3. Het eigen beheerlichaam wordt geliquideerd direct na aanwending van de aanwezige bezittingen te verkrijgen van zijn lijfrente.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 284 vragen en antwoorden over Pensioenen & lijfrentes.