Wat houdt het ontwerp-pensioenakkoord per 2023 in?

Het pensioenstelsel is erop gericht dat werknemers in 40 jaar tijd een goed pensioen opbouwen, ofwel een pensioen dat gelijk is aan 75% van het gemiddelde loon in die 40 jaar. Om dat doel te bereiken wordt de pensioentoezegging voor iedereen de pensioentoezegging een beschikbare premie die leeftijdsonafhankelijk is (i.e. voor iedere werknemer geldt een gelijk percentage). Werknemers krijgen bovendien meer individuele keuzemogelijkheden. Dit stelsel sluit beter aan op de veranderende arbeidsmarkt waarin werknemers vaker van baan en werkgever wisselen. Ook het nabestaandenpensioen wordt gestandaardiseerd waardoor werknemers beter inzicht in wat hun partner krijgt als ze komen te overlijden.
Door het pensioenakkoord moeten veel pensioenregelingen aangepast worden. De financiële gevolgen van het pensioenakkoord hangen af van een aantal zaken:
  • De regeling die de organisatie nu heeft;
  • De nieuwe regeling die met werknemers wordt afgesproken;
  • Het moment waarop deze nieuwe regeling wordt geïmplementeerd;
  • De samenstelling van het personeelsbestand, nu en in de toekomst;
  • De overgangsmaatregelen die met de werknemers worden afgesproken.
Als een organisatie een middelloonregeling kent, kan het aantrekkelijk zijn om over te stappen naar een beschikbare premieregeling voordat de nieuwe wet in werking treedt. Tot 2027 kan de werkgever dan namelijk nog gebruik maken van de zogenaamde marktrentestaffel, waardoor er meer ruimte is om medewerkers een goed pensioen te bieden.

NB. Dit zijn de hooflijnen van het akkoord, de wetgeving kan nog aangepast worden en een aantal onderdelen moeten verder worden ingevuld. Het staat bijvoorbeeld nog niet vast hoe de werkgever de overgang naar een beschikbare premieregeling met een vlakke premie moet vastleggen of hoe het nabestaandenpensioen er exact uit gaat zien. Ook staat nog niet vast hoe eventuele compensatieregelingen moeten worden ingevuld. Het is hierdoor nog niet mogelijk om duidelijke afspraken in cao's of pensioenregelingen te maken.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 284 vragen en antwoorden over Pensioenen & lijfrentes.