Welke voorwaarden gelden voor een vrijstelling uitkering kapitaalverzekering eigen woning?

Onder bepaalde voorwaarden is de uitkering of het tegoed van een kapitaalverzekering een KEW en een bankspaarrekening een SEW tot een bepaald bedrag vrijgesteld voor belastingheffing. Het voordeel hangt af van uw (financiële) situatie én van wanneer de kapitaalverzekering uitkeert. U vindt deze datum op de opgaaf van uw bank of verzekeraar. Dit kan een andere datum zijn dan de dag waarop het bedrag op uw bankrekening is bijgeschreven.

U ontvangt in 2021 een vrijstelling van € 171.000, en € 342.000 als u een fiscale partner heeft. (In 2020 is de vrijstelling € 168.500, en € 337.000 als u een fiscale partner heeft). Door de vrijstelling betaalt u minder of geen belasting. De voorwaarden zijn:
  • U gebruikt de hele uitkering om uw eigenwoningschuld of uw restschuld af te lossen;
  • U hebt ieder jaar alle premies betaald;
  • De hoogste premie die u op jaarbasis betaalde, is niet meer dan 10 keer de laagst betaalde premie op jaarbasis.
Heeft u geen vrijstelling dan betaalt u belasting over het verschil tussen uw uitkering en de betaalde premies. U krijgt van uw bank of verzekeringsmaatschappij door hoe hoog die zijn.
Als u wél vrijstelling heeft en de uitkering is lager dan de vrijstelling dan betaalt u daarover geen belasting. Is de uitkering hoger dan de vrijstelling, dan betaalt u belasting over de opgebouwde rente die in het bedrag zit dat boven uw vrijstelling uitkomt.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 284 vragen en antwoorden over Pensioenen & lijfrentes.