Hoeveel soorten premieovereenkomsten zijn er?

Er zijn in beginsel drie soorten premieovereenkomsten te onderscheiden.
  • De zuivere premieovereenkomst.
Hierbij wordt de beschikbaar gestelde premie belegd tot aan de pensioendatum. Daardoor is onzeker tot welk kapitaal deze premies aangroeien.
Het beleggingsrisico komt tot aan de pensioendatum voor rekening van de deelnemer. Daarnaast kan de gemiddelde levensverwachting tijdens de opbouwfase wijzigen: ook dat risico (langlevenrisico) is voor rekening van de deelnemer.
  • De premieovereenkomst waarbij de premie direct wordt omgezet in een aanspraak op kapitaal.
Er wordt gestreefd naar een vooraf toegezegd ouderdomspensioen en partnerpensioen op basis van diensttijd en genoten jaarsalaris (de zogenoemde streefregeling). Voor deze pensioentoezegging wordt berekend welk doelvermogen er nodig is om de toegezegde pensioenen uit te keren. Vervolgens wordt de verschuldigde premie berekend. Met de beschikbaar gestelde premie kopen partijen meteen na het beschikbaar stellen een kapitaalverzekering in.
De pensioenuitvoerder zet op de pensioendatum het beschikbare verzekerde kapitaal tegen de dan geldende tarieven om in een aanspraak op een periodieke uitkering. Hierbij is het beleggingsrisico overgenomen door de pensioenuitvoerder, maar is het langlevenrisico voor rekening van de werknemer.
  • De premieovereenkomst waarbij de premie onmiddellijk wordt omgezet in een aanspraak op een uitkering.
Het uitgangspunt is een diensttijd/salarisregeling. Partijen kopen met de premie meteen een verzekering voor een periodieke uitkering in. In dat geval neemt de pensioenuitvoerder zowel het langlevenrisico als het beleggingsrisico over.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 284 vragen en antwoorden over Pensioenen & lijfrentes.