Uit welke stappen bestaat het re-integratietraject?

Re-integratie van een zieke medewerker is onder te verdelen in tien stappen:
  1. Leg een re-integratiedossier aan met daarin alle verslagen, notities, geprinte e-mailberichten e.d. toevoegt van onder andere de verzuimgesprekken met de medewerker, verslagen van de bedrijfsarts, tussentijdse evaluaties, rapportages van een betrokken re-integratiebedrijf, plan van aanpak WIA et cetera.
  2. Beantwoord regelmatig de toetsvragen: Is het eigen werk passend? Is het eigen werk passend te maken? Is er ander passend werk binnen het bedrijf? Is er passend werk bij een ander bedrijf (tweede spoor)?
  3. Houd continue de vinger aan de pols door een casemanager aan te stellen (direct leidinggevende of onafhankelijke persoon) die als de schakel tussen de werknemer, werkgever en arbodienst functioneert. De casemanager beheert het plan van aanpak dat samen met de werknemer in de eerste acht weken van zijn ziekteverzuim is opgesteld en let erop dat het plan correct wordt uitgevoerd, de deadlines worden behaald en beide partijen zich aan de gemaakte afspraken houden.
  4. Gebruik de formulieren van het UWV
  5. Zorg voor goede en zorgvuldige communicatie(zowel mondeling als schriftelijk). Door in contact te blijven met de zieke werknemer wordt de terugkeerdrempel verlaagd Houd daarom regelmatig contact met de zieke en informeer of de situatie (in positieve zin) is veranderd. Toon de werkgever deze inzet niet, dan kan het UWV het verzoek voor een WIA-uitkering weigeren en hem verplichten het loon van de medewerker door te betalen.
  6. Betrek de bedrijfsarts. Uiterlijk 6 weken na de eerste ziektedag van de medewerker, moet de de bedrijfsarts hiervan op de hoogte zijn gesteld. Hij stelt dan onder andere een probleemanalyse op waarin de belastbaarheid, de interventiemogelijkheden en de prognose voor hervatting van het werk staan beschreven. Een bedrijfsarts stelt ook vast wanneer de werknemer weer (gedeeltelijk) aan het werk kan en wat daarvoor eventueel moet gebeuren.
  7. Start tijdig met spoor twee door door eerst binnen de eigen onderneming welke mogelijkheden er zijn voor werkhervatting. Als herplaatsen binnen het eigen bedrijf niet mogelijk is ga dan op zoek naar werk bij een andere werkgever (inspanningsverplichting).
  8. Schakel een re-integratiebedrijf in bij situaties waarbij bijvoorbeeld wanneer geen passende of vervangende arbeid kan worden geboden.
  9. Betrek de omgeving:
    • Informeer de collega’s zo snel mogelijk over het verzuim en de verwachting wanneer hun zieke collega weer zal terugkeren.
    • Bespreek met de zieke werknemer wat aan de collega’s verteld zal worden over ziekte en re-integratie. Let hierbij wel op de privacy en verstrek nooit medische gegevens
    • Informeer collega’s over gemaakte afspraken bij (gedeeltelijke) werkhervatting zoals: aangepaste werktijden, afwijkende pauzetijden, wel of niet tillen, etc.
    • Vraag collega’s om steun en aandacht te geven aan hun zieke collega.
    • Betrek naaste collega’s bij de nazorg en begeleiding als de (gedeeltelijk) herstelde medewerker weer terugkeert in het werk.
  10. Vergeet de herstelmelding bij het UWV niet - binnen twee kalenderdagen
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 110 vragen en antwoorden over Re-integratie.