Welke regelingen bestaan er om de financiële risico's bij het aannemen van arbeidsgehandicapten te beperken?

Het financiële risico is beperkt als men een werknemer met structureel functionele beperkingen in dienst neemt. Als deze werknemer binnen 5 jaar na indiensttreding wegens ziekte of arbeidsongeschiktheid zijn werk niet meer kan verrichten, heeft hij recht op ziekengeld. Het ziekengeld wordt door het UWV uitbetaald. Aan de werkgever of rechtstreeks aan de werknemer. Als de werknemer na de eerste twee ziektejaren recht heeft op een WIA-uitkering, wordt deze uitkering niet doorberekend aan de ondernemer. Deze werknemer telt dus niet mee bij de berekening van de gedifferentieerde WIA-premie.

De no-risk-polis geldt in principe voor de duur van 5 jaar, maar kan verlengd worden als de werkgever een werknemer met structureel functionele beperkingen in dienst neemt bij wie sprake is van een aanzienlijk verhoogde kans op ziekte of arbeidsongeschiktheid.
Houdt de werknemer met structureel functionele beperkingen na het in dienst treden blijvend recht op een (gedeeltelijke) WAO-, WIA- of WAJONG –uitkering, dan wordt deze niet aan de werkgever doorberekend.
Werkgevers die een jonge werknemer met structureel functionele beperkingen (met een Wajong-uitkering) in dienst nemen, krijgen bij ziekte van de jongere altijd een tegemoetkoming in de kosten van de verplichte loondoorbetaling bij ziekte. Bij arbeidsongeschiktheid van de jonggehandicapte hoeft een werkgever geen hogere premie te betalen. Deze zogeheten no-riskpolis voor Wajong-gerechtigden blijft onbeperkt geldig. Met deze wijziging wil het kabinet de mogelijkheden verbeteren voor deze groep jongeren om een baan te vinden.
Als de ondernemer een werknemer met structureel functionele beperkingen met een WW- of een gedeeltelijke WW-uitkering wil aannemen, maar twijfelt aan de slagingskans hiervan, kan de werknemer een proefplaats worden aangeboden voor maximaal 3 maanden. Gedurende deze maanden verricht de werknemer onbetaalde arbeid.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 110 vragen en antwoorden over Re-integratie.