Wat betekent het ondernemerschap voor de hoogte van de WIA-uitkering?

Dat hangt af van de individuele situatie en het soort uitkering: een Loongerelateerde uitkering, een Loonaanvullingsuitkering of een Vervolguitkering:
  1. Loongerelateerde uitkering (LGU) - Bij de Loongerelateerde uitkering is het maandloon (gebaseerd op het dagloon) de basis. De uitkering bedraagt 70% van het maandloon (de eerste 2 maanden 75%). Met een inkomen wordt de uitkering 0,7 x (WIA-maandloon – inkomen per maand). Is het inkomen per maand gelijk aan of groter is dan het WIA-maandloon, dan is de uitkering 0. Wat het grensbedrag precies in een individueel geval is, is afhankelijk van het WIA-maandloon. Als er geen recht (meer) is op een LGU, dan volgt een Loonaanvullingsuitkering of een Vervolguitkering. Welke uitkering dit is, hangt af van de hoogte van het inkomen en hoeveel volgens UWV nog kan worden verdiend.
  2. Loonaanvullingsuitkering - Er zijn twee Loonaanvullingsuitkeringen: LAU 1 en LAU 2. LAU 1: Verdien iemand 100% of meer dan wat deze volgens UWV kan verdienen,dan bedraagt de uitkering 0,7 x (WIA-maandloon – inkomen per maand). Is het inkomen gelijk of groter dan het WIA-maandloon, dan wordt de uitkering nul. Bij welk bedrag dit precies is hangt af van het WIA-maandloon. LAU 2: Verdien iemand tussen de 50% en 100% van wat deze volgens UWV nog kan verdienen, dan bedraagt de uitkering 0,7 x (WIA-maandloon – bedrag dat volgens UWV nog kan worden verdiend). Deze uitkering kan niet 0 worden als het inkomen toeneemt. Wel kan de uitkering een LAU 1 worden; dat gebeurt als iemand minimaal verdient wat deze volgens UWV nog kan verdienen.
  3. Vervolguitkering (VVU) - Is iemand voor minder dan 80% arbeidsongeschikt en verdien deze minder dan 50% van wat hij volgens UWV kunt verdienen, dan volgt een vervolguitkering. De uitkering gaat uit van het uitkeringspercentage maal het minimumloon per maand of het WIA-maandloon. Hierbij geldt het laagste bedrag. Er wordt geen inkomen verrekend met deze uitkering. De uitkering kan niet 0 worden als het inkomen toeneemt. Wel kan de uitkering veranderen in LAU 2 of LAU 1, als het inkomen stijgt: dit gebeurt als iemand meer dan 50% (LAU2) of meer dan 100% (LAU1) verdient van wat hij volgens UWV nog kan verdienen.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 110 vragen en antwoorden over Re-integratie.