Hoe verloopt het proces van re-integratie?

In het algemeen wordt er een onderscheid gemaakt tussen re-integratie in het eigen bedrijf, bij de eigen werkgever, en re-integratie bij een andere werkgever. Het wordt respectievelijk re-integratie in het 1e spoor en re-integratie in het 2e spoor genoemd.
Allereerst wordt onderzocht of terugkeer in eigen werk mogelijk is, eventueel met aanpassingen naar de inhoud of de organisatie van het werk. Lukt dit niet dan dient gezocht te worden naar andere mogelijkheden bij de eigen werkgever. Lukt ook dit niet dan wordt gezocht naar passende alternatieven elders op de arbeidsmarkt.
Zowel in het 1e spoor als het 2e spoor blijft de werkgever re-integratieverplichtingen houden. Gewoonlijk schakelen werkgevers derden, in de vorm van re-integratiebedrijven, in om werknemers te begeleiden naar ander werk bij een andere werkgever (2e spoor).
Steeds meer worden adviseurs ook ingeschakeld als het om re-integratie in het eigen bedrijf gaat. Re-integreren is niet alleen, of niet zozeer het naleven van regeltjes, maar vooral ook een creatief proces van 'zoeken-en-uitproberen'.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 110 vragen en antwoorden over Re-integratie.