Hoe luidt het afspiegelingsbeginsel?

Voor zover het bij de te vervallen arbeidsplaatsen om uitwisselbare functies gaat komen, per leeftijdsgroep binnen een categorie uitwisselbare functies van de bedrijfsvestiging, de werknemers met het kortste dienstverband het eerst voor ontslag in aanmerking, waarbij het aantal werknemers dat per leeftijdsgroep voor ontslag in aanmerking wordt gebracht voor zover mogelijk overeenkomt met de onderlinge verhouding van het aantal werknemers in elk van de leeftijdsgroepen binnen de betreffende categorie uitwisselbare functies.
De leeftijdsgroepen zijn de groepen van 15 tot 25 jaar, van 25 tot 35 jaar, van 35 tot 45 jaar, van 45 tot 55 jaar en van 55 jaar tot de AOW-leeftijd. Werknemers die de AOW-leeftijd hebben bereikt en die werkzaam zijn in een functiegroep waarbinnen ontslagen vallen moeten als eerste vertrekken.
Afspiegeling kan dus meebrengen dat medewerkers in dezelfde functiegroep met een kortere diensttijd, maar in een andere leeftijdscategorie, niet afvloeien en anderen wel. Afspiegelen is immers de volgorde bepalen op grond van de diensttijd per leeftijdscategorie.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 247 vragen en antwoorden over Sociaal plan.