Kan een werknemer verplicht worden om naar een andere vestiging te verhuizen?

Bij het verplaatsen van de onderneming is er sprake van een wijziging van de arbeidsovereenkomst. De werknemer is verplicht om in te gaan op een redelijk voorstel van de werkgever tot zo’n wijziging van het contract in verband met bijzondere omstandigheden. Om te kunnen bepalen wat 'redelijk' is worden de belangen van werkgever en werknemer afgewogen:
  1. Is er sprake van gewijzigde omstandigheden die nopen tot een wijziging van de arbeidsovereenkomst?
  2. Is het gedane voorstel tot wijziging van de overeenkomst in het licht van alle omstandigheden van het geval redelijk?
  3. Kan aanvaarding van het voorstel in redelijkheid van de werknemer worden gevergd?
De werkgever zal om te beginnen moeten aantonen dat door een wijziging van omstandigheden de verhuizing van het bedrijf noodzakelijk is. Indien er sprake is van een aanzienlijke toename van de reisafstand en een stijging van de reiskosten, mag van een goed werkgever worden verwacht dat hij de werknemer hierin compenseert en dus een vergoeding betaalt. Alternatief is om (een deel van) de reistijd te beschouwen als deel van de werktijd. Belangrijk is dat hij een regeling treft om de nadelige gevolgen van de verplaatsing voor de werknemer in ieder geval gedurende enige tijd te verzachten.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 247 vragen en antwoorden over Sociaal plan.