Wat kost een bezwarencommissie?

De leden moeten kennis en ervaring hebben met reorganisaties en de arbeidsrechtelijke aspecten. In de praktijk ontvangen de leden bedragen tussen € 125,= en € 175,= bruto per uur met een reiskostenvergoeding van bijvoorbeeld € 0,37 bruto per kilometer. De bedragen zijn exclusief BTW.
Soms wordt een vast tarief per zitting vastgesteld. In de praktijk leidt dat tot problemen. De commissieleden moeten een zaak voorbereiden, de ene zaak duurt kort, de andere lang en voordat het tot een advies komt is er meestal heel wat water door de Rijn gegaan. Daarom wordt meestal gekozen voor een uurvergoeding, waarbij een ingewerkte commissielid gemiddeld genomen een half uur besteedt aan voorbereiding, een half uur voorbespreking, een uur voor de behandeling van het bezwaar ter zitting nodig heeft en een half uur werkt aan het conceptadvies. De voorzitter heeft gegeven zijn of haar rol iets meer tijd nodig.
Een ervaren ambtelijk secretaris, die de weg kent in de organisatie, kan de commissie en met name de voorzitter veel werk uit handen nemen. van de voorzitter wegnemen. De kosten kunnen dan behoorlijk worden beperkt.
Tegenover de kosten staan de baten. Een kwalitatief goed advies van een bezwarencommissie bespaart de organisatie juridisch getouwtrek en mogelijk een gang naar de rechter.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 247 vragen en antwoorden over Sociaal plan.