Wat is een passende functie?

In een sociaal plan wordt in de regel gedefinieerd of en in hoeverre een medewerker een andere functie kan worden opgedragen die de medewerker als passend moet accepteren.
De Beleidsregels ontslagtaak UWV bestaan niet meer. Het begrip passende functie staat nu genoemd in het Burgerlijk Wetboek en is gedefinieerd in de Ontslagregeling. Bij de beoordeling of een passende functie beschikbaar is voor een werknemer die voor ontslag in aanmerking komt wordt gekeken naar de arbeidsplaatsen:
  • waarvoor een vacature bestaat, of waarvoor binnen een redelijke termijn een vacature zal ontstaan;
  • van werknemers of personen die werkzaam zijn op basis van een uitzendovereenkomst of op basis van een tijdelijke arbeidsovereenkomst, of die, anders dan door een payrollwerkgever, door een derde ter beschikking zijn gesteld, voorzover op die arbeidsplaatsen geen werkzaamheden van tijdelijke aard worden verricht gedurende ten hoogste 26 weken.
De genoemde redelijke termijn is gelijk aan de opzegtermijn. Dus als een medewerker een opzegtermijn heeft van 3 maanden moet de werkgever een passende functie aanbieden die binnen 3 maanden vacant komt gerekend vanaf de dag waarop het UWV beschikt. Voor de medewerker met een arbeidshandicap is de redelijke termijn 26 weken.
Als er sprake is van een concern moet de werkgever ook de arbeidsplaatsen in andere tot die groep behorende
ondernemingen betrekken. Van een passende functie is sprake wanneer deze aansluit bij de opleiding, ervaring en capaciteiten van de werknemer.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 247 vragen en antwoorden over Sociaal plan.