Is een gelijkwaardige voorziening zoals wachtgeld gunstiger dan een transitievergoeding?

De wachtgeldkosten kunnen voor de werkgever in de praktijk lager zijn, maar dat hoeft niet het geval te zijn. Het hangt van de situatie af. Er moet met veel factoren rekening worden gehouden: hoogte en duur van het wachtgeld, loonsuppletie, gedeeltelijk doorbetalen van pensioenopbouw door de werkgever, hoogte van de ontslaguitkering, fiscale aspecten, et cetera.
Het wachtgeld van de werknemer die snel na einde dienstverband langdurig ander werk vindt wordt verminderd met zijn inkomsten uit of in verband met arbeid. Feitelijk komt het wachtgeld dan niet, of maar gedeeltelijk, tot uitkering. Als dezelfde werknemer een transitievergoeding ontvangt in plaats van het wachtgeld dan worden de nieuwe inkomsten uit arbeid niet met de ontslaguitkering verminderd. De situatie kan anders komen te liggen als de werknemer lange tijd geen ander werk weet te vinden.
Of een gelijkwaardige voorziening zoals wachtgeld gunstiger is voor werkgever of werknemer dan de transitievergoeding hangt dus van het geval af.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 247 vragen en antwoorden over Sociaal plan.