Wat is de duur van het wachtgeld?

De duur van het wachtgeld wordt in de regel afgeleid van de diensttijd bij de werkgever. Voor de duur van het wachtgeld moet ook diensttijd bij rechtsvoorgangers van de werkgever worden meegerekend. Diensttijd bij andere werkgevers telt niet mee Voor de WW-uitkering ligt dat anders. Voor een werkloosheidsuitkering wordt de diensttijd bij andere werkgevers meegenomen als er premie WW is betaald.
Uitgaande van de aldus vastgestelde diensttijd bij de werkgever wordt dan bijvoorbeeld wachtgeld wordt toegekend gedurende drie maanden, vermeerderd met drie maanden voor elk vol dienstjaar, met dien verstande dat bij toepassing van deze bepaling de duur van het wachtgeld is gemaximeerd tot de duur van de geldende loongerelateerde WW-uitkering.
Bij een dienstverband van tien volle dienstjaren betekent dit dus in totaal 3 plus 30 maanden, dus 33 maanden. Maar als de ex-werknemer op grond van de WW 28 maanden recht op een werkloosheidsuitkering heeft, duurt het wachtgeld dus ook maar 28 maanden. Let op: de duur van de WW-uitkering loopt vanaf 2016 stapsgewijs terug van maximaal 38 maanden tot 24 maanden).
Soms worden uitzonderingen gemaakt voor bijvoorbeeld medewerkers die op de datum van ontslag 60 jaar of ouder zijn: behoud van wachtgeld ongeacht de duur van de WW tot de AOW-gerechtigde leeftijd, maar maximaal 5 jaar.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 247 vragen en antwoorden over Sociaal plan.