Welke regels gelden bij overlijden van een naaste van de werknemer?

In de wet is weinig geregeld voor het geval een naaste van een werknemer overlijdt. In de Wet arbeid en zorg (WAZO) is bepaald dat een werknemer calamiteitenverlof kan opnemen voor het overlijden en de lijkbezorging van één van zijn huisgenoten of één van zijn bloed- en aanverwanten in de rechte lijn (bijvoorbeeld ouder of kind) en in de tweede graad van de zijlijn (broer of zus). Hij behoudt hierbij het recht op loon. Als het nodig is, kan dit verlof een paar dagen duren.
Voor de periode na het overlijden bestaan echter geen wettelijke bepalingen. Daarom is er in een deel van de cao’s als bijzonder verlofregeling een mogelijkheid tot rouwverlof opgenomen, waardoor een werknemer bijvoorbeeld tien dagen extra verlof krijgt. Daarnaast kunt u voor rouwverwerking regels opnemen in uw personeelsreglement.
Is er helemaal niets vastgelegd rond rouw, dan komt het nog meer aan op overleg tussen de werkgever en werknemer. Als de werkgever niet bereid is om (betaald) rouwverlof te geven, behoudt de werknemer natuurlijk altijd de mogelijkheid om (een deel van) zijn resterende vakantiedagen op te nemen.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 243 vragen en antwoorden over Verlofregelingen.