Moet een werknemer een vakantiedag opnemen als hij extreme omstandigheden niet naar de werkplek komt?

Bij sommige weersomstandigheden, zoals storm, hevige sneeuwval of extreme gladheid, werken werknemers thuis, maar dat is niet altijd mogelijk voor alle beroepsgroepen, zoals werknemers in de zorg of in het onderwijs. Het 'code rood'-advies van de Rijkswaterstaat is geen vrijbrief om thuis te blijven. Werknemers zijn dan in principe verplicht om te komen werken. Vaak lossen de werkgever en de werknemer dit soort situaties in onderling overleg op. Als de werknemer bijvoorbeeld geen belangrijke afspraken heeft op die dag (of hij kan deze afspraken verzetten) en andere mensen niet van hem afhankelijk zijn, is het gebruikelijk om de werknemer de mogelijkheid te geven om thuis te werken.

Voor werknemers die bijvoorbeeld in de zorg of het onderwijs werken, is dit lastiger om te realiseren. Zij zullen voor hun werk waarschijnlijk gewoon naar hun werkgever moeten reizen. Uit de rechtspraak blijkt dat normale bedrijfsrisico's - zoals weersomstandigheden waardoor werken onmogelijk is - voor rekening van de werkgever komen. Dat geldt dus ook als de werkgever  de werknemer gewoon op het werk verwacht, maar hij vanwege het weer stelt niet te kunnen komen. Geeft de werkgever aan dat de werknemer thuis mag blijven, dan kost dit de werknemer in principe geen vakantiedag. Besluit de werknemer zelf om – na overleg met zijn leidinggevende – niet naar het werk te komen, dan gaat dit meestal wel van zijn vakantiedagen af. In de cao, het personeelsreglement of de arbeidsovereenkomst kunnen hier afspraken over zijn gemaakt.

Voor werknemers die buiten werken (zoals bouwvakkers), zijn vaak in de cao afspraken gemaakt over het wel of niet werken bij slechte weersomstandigheden. Liggen de werkzaamheden in een organisatie langere tijd stil door extreme weersomstandigheden (in de bouw meer dan vijf dagen), dan komen werknemers mogelijk in aanmerking voor een WW-uitkering. Vaak moet een werkgever dan wel eerst een periode zelf het loon doorbetalen (de zogenoemde eigenrisicoperiode).

Ook in andere sectoren kunnen werknemers recht hebben op een WW-uitkering bij onwerkbaar weer. Dit geldt voor werknemers die per week minimaal vijf uur niet kunnen werken en waarbij het onwerkbare weer niet meer onder het normale bedrijfsrisico valt. In de cao staat dan vaak dat de eerste paar dagen voor rekening van de werkgever komen en dat de werkgever voor de dagen daarna voor zijn werknemers een WW-uitkering kan aanvragen bij UWV.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 243 vragen en antwoorden over Verlofregelingen.