Wanneer een feestdag een verplichte vrije dag?

Nederland kent een wirwar aan feestdagen en vrije dagen. De regels zijn voor ondernemers echter niet altijd even duidelijk. De regel is even eenvoudig als onbevredigend: er bestaan geen door de overheid opgelegde regels over op welke feestdagen werknemers verplicht vrij horen te zijn. Alle afspraken over op welke feestdagen wel of niet wordt gewerkt, staan in de cao waar een instelling of onderneming onder valt. Hierin staat ook of werknemers die op een feestdag niet zijn vrijgesteld, recht hebben op een toeslag als ze deze dag werken.
  • Nationale feestdagen en algemeen erkende feestdagen*. Op deze dagen zijn zowel overheidsinstellingen als het bedrijfsleven gesloten en draaien publieke instellingen zoals ziekenhuizen en de spoorwegen meestal zondagsdiensten. Veel horecabedrijven zijn echter wel open. (Controleer de cao en - indien van toepassing de Winkelsluitingswet).
  • Vakantiedagen - Indien het personeel volgens de cao geen recht op verlof heeft, kunnen zij wel een vakantiedag inleveren. Overheidsinstellingen dwingen hun personeel soms verplicht vrije dagen op te nemen, bijvoorbeeld op de vrijdag na Hemelvaart en tussen kerst en oud & nieuw.
*) De nationale feestdagen zijn Koningsdag en Bevrijdingsdag. De algemeen erkende feestdagen zijn Nieuwjaarsdag, Goede Vrijdag, Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, Tweede Pinksterdag, Eerste Kerstdag en Tweede Kerstdag.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 243 vragen en antwoorden over Verlofregelingen.