Wat zijn de spelregels voor feestdagen voor parttimers?

Het college voor de Rechten van de Mens (vroeger: Commissie Gelijke Behandeling (CGB)) heeft in 2011 aangegeven dat een parttimer of werknemers die gebruik maken van ouderschaps- of zorgverlof recht heeft op compensatie voor feestdagen die op zijn vrije dag vallen. Als de werkgever hem hier niet voor compenseert, maakt u zich schuldig aan ongelijke behandeling. U kunt dit voorkomen door een pro-ratoberekening te maken voor alle parttimers of door te werken met een jaarurensysteem.
Volgens het College heeft elke werknemer recht op een pro-ratodeel van het totaal aantal erkende feestdagen in een jaar. Het pro-ratodeel wordt berekend door jaarlijks de feestdagen die op een doordeweekse dag vallen op te tellen en dit aantal te vermenigvuldigen met de FTE van de werknemer. Telt een jaar zeven doordeweekse feestdagen waarop de werknemers volgens de afspraken in de organisatie vrij zijn, dan heeft een parttimer die een FTE van 0,8 heeft dus recht op (7 x 0,8 =) 5,6 vrije dagen. Deze uren kunnen in de administratie als extra vakantie-uren worden verwerkt.
Voor de berekening van de vrije uren is ook een jaarurensysteem bruikbaar. Hierbij berekent u de hoeveelheid uren die werknemers jaarlijks behoren te werken. De doordeweekse feestdagen rekent u hierin mee. Werknemers kunnen vervolgens in overleg flexibel met hun uren omgaan.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 243 vragen en antwoorden over Verlofregelingen.