Wanneer heeft een werknemer recht op ouderschapsverlof?

Een werknemer heeft recht op ouderschapsverlof als hij of zij zorgt voor een kind jonger dan acht jaar. Dat kan een eigen kind zijn, maar ook een adoptiekind, pleegkind of stiefkind. De voorwaarde is dat ouder en kind op hetzelfde adres wonen. Het ouderschapsverlof geldt per kind. Bij de geboorte van een tweeling of bij gelijktijdige adoptie van meerdere kinderen kunnen beide ouders dus voor ieder kind afzonderlijk verlof opnemen.
Werknemers kunnen ouderschapsverlof schriftelijk aanvragen vanaf het moment dat ze in dienst treden, minimaal twee maanden voor de geplande ingangsdatum. (NB. De verplichting om tenminste een jaar in dienst te zijn bij een werkgever, voordat het verlof kan worden aangevraagd is per 2015 vervallen.) Zij mogen zelf bepalen wanneer zij verlof opnemen. Bijvoorbeeld direct aansluitend op het zwangerschapsverlof, of pas als het kind een paar jaar oud is. In de aanvraag geeft de werknemer in elk geval aan: de ingangsdatum van het verlof, het aantal gewenste verlofuren per week, de dagen waarop het verlof wordt opgenomen, de duur van de verlofperiode.
Let op: In een eventuele verplichte cao kunnen eigen bepalingen staan over ouderschapsverlof. Op een aantal punten mag namelijk worden afgeweken van de regels in de Wet arbeid en zorg, in het nadeel van de werknemer.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 243 vragen en antwoorden over Verlofregelingen.