Kan een medewerker worden teruggeroepen van vakantie?

Een werkgever is bevoegd om een werknemer terug te roepen van vakantie als daar een dringende reden voor is, die boven het belang van de werknemer gaat. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin een belangrijke klant tegen aangeeft dat er een acute storing moet worden verholpen en hij anders naar een concurrent overstapt en de betrokken werknemer de enige is die de storing kan oplossen.
Als een werknemer wordt teruggeroepen van vakantie, dan is de werkgever verplicht hem of haar schadeloos te stellen. Alle kosten die werknemer heeft gemaakt voor de vakantie moeten dan worden vergoed, naar rato van het aantal vakantiedagen dat al is genoten. Als een werknemer bijvoorbeeld twee weken vakantie had geboekt, en hij op de laatste dag wordt teruggeroepen, dan hoeft een werkgever niet de hele vakantieperiode terug te betalen.
Weigert de werknemer om terug te komen van vakantie, dan kan bij terugkomst een sanctie worden opgelegd, variërend van een waarschuwing tot ontslag op staande voet en misschien zelfs het eisen van schadevergoeding.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 243 vragen en antwoorden over Verlofregelingen.