Kunnen medewerkers verplicht worden om vrije dagen op te nemen?

De werkgever mag verplichte vrije dagen aanwijzen als dat in de cao of de arbeidsovereenkomst is opgenomen. In de cao of arbeidsovereenkomst staat dan ook over hoeveel dagen het elk jaar gaat. Er is geen wettelijk maximum aan het aantal verplichte vrije dagen. In sectoren als de bouw en het onderwijs worden bijna alle vrije dagen door de werkgever bepaalde verplichte vrije dagen gaan af van het vakantiedagensaldo. De verplichte vrije dag is wel een betaalde vrije dag. Onbetaald verlof kunnen niet worden opgelegd, tenzij werknemers daar expliciet mee akkoord gaan. De werkgever mag ook vrij extra vrije dagen geven.
Op feestdagen, zoals de kerstdagen en nieuwjaarsdag, niet het niet verplicht deze vrij te gegeven, tenzij dat in de cao of arbeidsovereenkomst is vastgelegd. Deze dagen zijn wel officiële vrije dagen, maar in bijvoorbeeld de horeca wordt toch vaak gewerkt. Ook is het niet bij wet vastgelegd dat werknemers op deze dagen extra krijgen betaald.
Zowel verplichte vrije dagen als extra vrije dagen kan de werkgever eenzijdig opleggen en intrekken (mits de verplichte vrije dagen in de arbeidsovereenkomst staan). De werkgever mag er dus voor kiezen de dagen toch weer als werkdag in te stellen.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 243 vragen en antwoorden over Verlofregelingen.