Hoe moet de overdracht van vakantiedagen worden verrekend?

Werknemers kunnen bovenwettelijke vakantiedagen of -uren delen of een geldwaarde. Dit maakt geen verschil als de gevende en ontvangende werknemer allebei precies hetzelfde uurloon hebben, maar dat komt in de praktijk niet vaak voor. Stel dat een werknemer acht vakantie-uren schenkt aan zijn manager. De effecten van beide vormen van vakantieoverdracht zijn:
  • Uren - De manager krijgt eenmalig acht extra vakantie-uren bijgeschreven op zijn vakantietegoed. Op het moment dat hij die opneemt, krijgt hij zijn normale loon doorbetaald. Bij de donerende werknemer worden acht vakantie-uren van zijn tegoed afgeboekt. Dit betekent dat de vakantie-uren een extra kostenpost voor uw organisatie met zich meebrengen. De overgedragen uren vertegenwoordigen na de overdracht immers de waarde van het dagloon van de manager. Dit moet in de begroting worden bijgesteld.
  • Waarde - Als de uitdelende werknemer aan zijn manager de waarde van acht vakantie-uren schenkt, levert dit waarschijnlijk geen equivalent van 8 uur op. Als de manager € 3.000 bruto per maand verdient en de werknemer € 2.000, vertegenwoordigt een vrije dag van die werknemer voor de manager (€ 2.000 ÷ € 3.000 × 8 uur =) 5,3 vrije uren.
Deze vorm van vakantieoverdracht brengt dus met zich mee dat de werkgever voor elke werknemer die vakantiewaarde doneert, de verhouding tussen beide lonen moet berekenen en die moet doorberekenen naar de vakantie-uren. Daar staat tegenover dat de waarde van de reserveringen in de begroting onveranderd blijft.
Elke werkgever kan zijn eigen regeling overeenkomen voor het delen van bovenwettelijke vakantiedagen (NB. de ondernemingsraad heeft instemmingsrecht).
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 243 vragen en antwoorden over Verlofregelingen.